Shutterstock SEO

Teknisk SEO – Ahva’ for noget?

SEO. Det er noget de fleste af os efterhånden har hørt om. Det står for Search Engine Optimization – søgemaskine optimering på dansk – og blevet et lige så almindeligt et ord blandt kommunikatører som kaffe (der er en vigtig del af vores hverdag).

SEO handler om at optimere vores digitale indhold så Google – og dermed vores kunder – lettere kan finde os. Når du laver en søgning på Google vil de første fire muligheder typisk være betalte annoncer, hvorefter de organiske søgninger kommer. Ligger din hjemmeside ikke på første eller anden siden med søgeresultater – så er der stor sandsynlighed for, at potentielle kunder vælger din konkurrent.

Forskellige typer SEO

Mange forbinder SEO med centrale søgeord, der placeres i flest muligt overskrifter og så langt venstre som muligt. Centrale søgeord er da også et vigtigt element, når det kommer til SEO, men i dag er der mange andre komponenter, der er mindst lige så vigtige.

Vi har valgt at dele SEO-processen op i to:

  • Teknisk SEO
  • Redaktionel SEO

I dette indlæg vil vi se nærmere på den tekniske SEO, det vil sige de forbehold og forbedringer, der kan foretages på hjemmesiden.

Er du mere interesseret i den redaktionelle SEO, altså selve udformningen af indholdet, kan du læse med her.

Teknisk SEO

Som ovenfor nævnt er der mange elementer at tage højde for, når det kommer til SEO, og det er blandt andet vigtigt at have en forståelse for, hvilken betydning kodningen af hjemmesiden har – også selvom man ikke nødvendigvis selv er den store programmør.
I det følgende vil vi komme ind på:

  • Hjemmesidens brugervenlighed
  • Mobiloptimering
  • Subdomæner
  • Duplicate Content
  • Meta descriptions og image alt tekster

Hjemmesidens opbygning og brugervenlighed

Når Google skal vurdere vores hjemmeside, bliver der først og fremmest lagt vægt på brugervenlighed. Google ønsker at finde den bedste og mest relevante hjemmeside til brugeren – og her spiller brugervenligheden ind.

Indlæsningshastighed

Når det kommer til nettet, er vores koncentrationsevne lavere end en guldfisks – faktisk har du kun 8 sekunder til at fange din modtagers interesse. Det betyder, at hvis indholdet på din hjemmeside ikke vises i det øjeblik, brugeren åbner den, forringes brugeroplevelsen – og i mange tilfælde forlader brugeren din side med det samme.

Og det ved Google. De har vurderet den optimale indlæsningstid til 2 sek. – en tid der kan være svær at leve op til, hvis du f.eks. har video eller mange og/eller store billeder på din side.

Er du i tvivl om, hvor hurtig (eller langsom) din hjemmeside er, kan du bruge disse to sider:

  • PageSpeed Insight
  • Pingdom Tools

Begge sider analyserer dit website og kommer derefter med en række forslag til, hvordan du kan optimere den i forhold til loadinghastighed.

Er du ikke helt stærk i hjemmesideopsætning, kan det være en fordel at spørge en programmør om hjælp.

Hjemmesidearkitektur og opbygning

Endnu et vigtigt element, når Google vurderer din hjemmeside, er opbygningen. Er den nem og overskuelig at navigere rundt på? Eller er der alt for mange undersider eller lange tekstafsnit uden overskrifter?

Som tidligere nævnt er vi meget utålmodige, når vi sidder på nettet. Udover at siden skal loades hurtigt, skal vi også hurtigt og nemt kunne finde det, vi søger efter. Sørg derfor at undgå for mange undersider, der er skjulte, og at brugeren skal bruge for mange kliks på at finde de, de leder efter. Du kan f.eks. lave nogle tydelige call to actions knapper på forsiden – f.eks. Kontakt os eller Læs mere her.

Husk også brug af billeder, korte tekstafsnit og underoverskrifter. Denne del kommer vi mere ind på under den redaktionelle SEO.

Virker alle funktioner?

Vi har alle prøvet det. Du sidder på en hjemmeside, har udfyldt en lang formular, trykker send og bliver mødt af en ”tænkecirkel” – hvorefter du meddeles, at der desværre er sket en fejl, så start venligst forfra! Frustrationen er stor, og sker det mere end én gang, så kan det hele være lige meget!

Sørg ALTID for at tjekke ALLE funktioner igennem!

Gennemtjek altid alt fra ”læs mere her” og ”tilmeld nyhedsbrev” knapperne til ”beregn pris” og indkøbskurven. Google søger hele tiden at vise brugerne det bedst mulige produkt og vil derfor nedprioritere sider, hvor tingene ikke virker.

Mobiloptimering

Flere og flere benytter i dag deres telefoner og tablets til at gå på nettet, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at optimere din hjemmeside til mobile enheder. Det giver en bedre brugeroplevelse, men Google vægter også i langt højere grad mobiloptimering af hjemmesider i dag, end de gjorde for blot nogle år siden.

Udover at tjekke siden via din egen telefon, kan du blandt andet benytte et af Googles værktøjer til at teste siden her

Mobiloptimering er derfor et must, hvis ikke du vil sorteres fra.

Undgå subdomæner

Når du går i gang med at opbygge din hjemmeside, skal du – fra et seo-perspektiv – undgå subdomæner; det vil sige: www.nyheder.https://lindskov.com. Subdomæner er et udtryk for, at indholdet på denne side er adskilt fra resten af dit website og bliver altså betragtet som en selvstændig hjemmeside. I SEO sammenhæng betyder det, at du skal optimere alle dine sider individuelt – altså starte forfra hver gang.

I stedet for subdomæner kan du benytte undermapper, altså www.https://lindskov.com/nyheder.

I modsætning til subdomæner betragtes undermapper som en del af hoveddomænet, og SEO værdien herfra overføres derfor til undermapperne. Indholdet i undermapperne skal dog stadig optimeres, da de til en vis grad opfattes som individuelle sider, men du skal ikke starte helt forfra som ved subdomæner.

Udover at bruge undermapper i stedet for subdomæner, bør du undgå at bruge .biz, .info eller . name – i stedet for .dk og .com – da de ofte betragtes som spamsider af både brugere og Google.

Duplicate content

Hvis dit indhold er tilgængeligt flere steder på nettet – enten på dit eget website eller på andres. Hvis indholdet ligger flere forskellige steder, bliver Google forvirret og ved ikke, hvilket indhold der er originalen. Det betyder, at de ikke ved, hvilken side der er mest relevant for brugeren og dermed nedprioriteres din side.

Intern dubplicate contant kan f.eks. være, hvis der er mulighed for at sortere dit indhold – det kan være nyheder der sorteres efter dato, hoteller efter pris, produkter efter navn, osv. De forskellige sorteringsmuligheder vil give forskellige URL’er, der alle indeholder det samme.

Det samme er tilfældet, hvis din hjemmeside kan findes både med og uden www. F.eks. https://lindskov.com og www.https://lindskov.com. I disse tilfælde vil indholdet være nøjagtig det samme, og det er derfor en god idé at lave en redirect, så https://lindskov.com automatisk bliver til www.https://lindskov.com.

Duplicate content kan ligeledes opstå, hvis en artikel eller et blogindlæg udgives på flere sider. F.eks. er der inden for mange brancher mulighed for at abonnere på faglige artikler, der kan bruges til hjemmeside, nyhedsbreve mv. Hvis ikke disse artikler omskrives, risikerer du at have det samme indhold på din hjemmeside som dine konkurrenter.

Det samme gælder webshops, der benytter producentens produktbeskrivelse – ligesom konkurrenterne.

Husk meta descriptions og image alt tekster

Meta descriptions – meta beskrivelser på dansk – kan ses som en blanding af den tekniske og redaktionelle SEO.

Meta beskrivelserne er en mulighed for at give både Google og potentielle brugere en større forståelse af, hvad din hjemmeside handler om. Meta beskrivelsen vises på Google under hvert søgeresultat. Det er derfor vigtigt, at din meta beskrivelse fremstår relevant for brugeren, at dine søgeord indgår, men vigtigst af alt: at den afspejler din hjemmesiden indhold, så brugerens forventninger til indholdet bliver indfriet. Mere om dette i 5 gode råd til redaktionel SEO.

Vil du vide mere?

SEO er en kompleks disciplin, og vi har ikke mulighed for at gå i dybden med det hele her. Sidder du tilbage med spørgsmål eller har brug for hjælp til at føre tingene ud i livet, så er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.